Tips

Tips zelf bouwen

Tips bij zelf bouwen kavel

Wilt u zelf uw droomwoning bouwen? Hier zijn een aantal handige tips bij de diverse keuzes die u moet maken.

 

 1. Bekijk welke woonkavel het meest bij uw (woon)wensen en mogelijkheden past.
 2. Maak een inventarisatielijst met kenmerken die voor u van belang zijn.
 3. Overleg of uw ideeën over uw huis overeenkomen met de bouwvoorwaarden die van toepassing zijn.
 4. In de fase waarin uw architect en aannemer gaat kiezen kunt u informatie over hen inwinnen door gerealiseerd werk op locatie te bezoeken en de site architectuurguide.nl te raadplegen.
 5. Op sommige bouwlocaties mogen bijzondere materialen gebruikt worden. Om het effect daarvan optimaal te benutten, is het raadzaam een architect te selecteren die thuis is in het toepassen van deze materialen.
 6. Is de aannemer (eventueel in overleg met de architect) gekozen, maak dan sluitende afspraken waarbij het eindbedrag vaststaat. Dit om verrassingen aan het eind van de bouw te voorkomen.
 7. De gekozen architect leeft zich totaal in het project in; het kan een voordeel zijn om deze architect ook opdracht te geven (delen van) het interieur te laten ontwerpen om een sterke harmonie te bereiken tussen in- en exterieur. Zoals bijvoorbeeld de badkamer en keuken.
 8. Verstandig om bij het ontwerp al na te denken over bijvoorbeeld het lichtplan in de woning; hier kan dan meteen rekening mee worden gehouden bij het opnemen van leidingen in vloer en plafond. Een en ander om in een later stadium schade te voorkomen.
 9. Tegenwoordig zijn er geluidssystemen die volledig in de wand zijn geïntegreerd. Zowel in de muren van de woon-, slaap-, badkamer als keuken kan onzichtbare apparatuur worden geplaatst. Uiteraard moet hier dan al wel in de ontwerpfase rekening mee worden gehouden.
 10. Maak voor een waardestijging gebruik van domotica in de woning. Via een computerscherm kunt u de verwarming, de verlichting, de beveiliging, maar ook de muziek in huis regelen. Informeer naar de mogelijkheden bij architect, aannemer of installateur.
 11. Naast de architect is de keuze van een aannemer even belangrijk. Bij de aanbesteding van het project gaat het om de kennis, kunde en de prijs van de aannemer.
 12. Vanaf 2020 is alleen nog energie-neutraal bouwen mogelijk. Zoek dan ook partners die energiezuinig en duurzaam kunnen bouwen.

Bron: Nationale architectuurguide editie 3

Door onze jarenlange ervaring in het vastgoed kunnen wij u uiteraard ook een heel eind op weg helpen! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

Op de vervolgpagina ‘handige links’ vindt u website-adressen van diverse handige sites.